Wanneer het voorkomt dat je een arbeidsrecht advocaat nodig hebt, is het wel zo fijn om te weten waar je een goede kan vinden. Een arbeidsrecht advocaat is gespecialiseerd in arbeidsrecht, en alles wat hiermee te maken heeft. Van conflicten op de werkvloer, tot het controleren van arbeidsovereenkomsten. Zij staan je bij wanneer je ondersteuning nodig hebt in arbeidsgerelateerde kwesties. Wanneer er sprake is van een gecompliceerde arbeidsrechtelijke kwestie of bij grote geschillen kan het inschakelen van een arbeidsrecht advocaat de juiste vervolgstap zijn. Maar hoe vind je een goede?

Arbeidsrecht advocaat vinden 

Kijk of je aanbevelingen kan krijgen van collega’s, vrienden, familie of andere kennissen. Wellicht hebben zij in hun netwerk goede arbeidsrechtadvocaten zitten, of hebben ze hier zelf ervaring mee gehad. Zoek ook online naar gespecialiseerde advocaten. Er zijn platforms te vinden die ook beschikken over beoordelingen van voorgaande cliënten. Zorg ervoor dat je zeker weet dat de advocaat die je overweegt ook echt gespecialiseerd is in het recht waar jij een advocaat voor nodig hebt. Hier kun je achter komen door relevante ervaring en het hebben van de nodige kennis en expertise. Voordat je ja zegt, is het altijd goed om een afspraak te plannen. Door middel van een gesprek kun je de advocaat beter leren kennen, vragen stellen en beoordelen of er een klik is. Daarna is het tijd voor de praktische afspraken zoals tarieven, verwachte tijdslijnen, de inhoud van de samenwerking, hoe de communicatiestijl is en of ze tijd hebben voor jouw zaak. Wanneer je helemaal zeker wilt zijn van je zaak kan je de advocaat vragen om referenties van voorgaande cliënten. Ook zou je nog een keer gebruik kunnen maken van het internet om te kijken of je getuigenissen van andere cliënten kan vinden. 

Verschillende zaken

Een arbeidsrechter kan je inschakelen voor alles wat te maken heeft met het arbeidsrecht. Dit betekent dat wanneer je een geschil hebt over iets wat met het werk te maken heeft, en je hier niet uitkomt met de andere partij, je een advocaat in kan schakelen om je te ondersteunen. Hier zijn een aantal voorbeelden waarbij je een arbeidsrecht advocaat kan inschakelen:

  • Juridisch advies. Aan zowel werknemers als werkgevers kan advies gegeven worden over arbeidsgerelateerde kwesties. 
  • Vertegenwoordiging in de rechtszaal. Wanneer een arbeidsrechtelijk geschil niet buitengerechtelijk kan worden opgelost, kan een arbeidsrecht advocaat de partijen vertegenwoordigen tijdens rechtszaken. 
  • Bemiddeling. Een advocaat kan optreden als bemiddelaar bij arbeidsconflicten. Hij kan helpen bij onderhandelingen en het bereiken van overeenstemming tussen beide partijen. 
  • Beoordelen van juridische documenten. Niet alleen het opstellen van bijvoorbeeld arbeidsovereenkomsten, reglementen en beleidsdocumenten valt onder de taken van een arbeidsrecht advocaat. Ook het controleren en beoordelen van deze documenten is iets wat onder hun takenpakket valt. 
  • Advies bij ontslag en arbeidsvoorwaarden. Het kan zijn dat er sprake is van een ontslag. Hierbij kan een advocaat kijken of dit rechtvaardig was, adviseren ze over ontslagvergoedingen, en onderhandelen ze over de voorwaarden van een vertrekregeling.