Voordat de bouw van start kan gaan is er al veel van tevoren geregeld. De werkvoorbereider heeft in de voorbereiding al veel geregeld, maar daar houdt het werk niet op. Tijdens het bouwen van het object wordt het project goed in de gaten gehouden. Check de vacature werkvoorbereider. De functie van een werkvoorbereider is veelomvattend en uitdagend en kun je zien als een sleutelrol binnen de bouwsector.

 

Met wie werkt een werkvoorbereider samen?

Een werkvoorbereider is een onmisbare schakel binnen het bouwproces. Je bent binnen deze functie namelijk de schakel tussen het startproces en het uitvoeren van de bouw. Zodoende werk je dan ook veel samen met de projectleider, dit is vaak je leidinggevende, en bij grotere ondernemingen met de tekenkamer en de afdelingen administratie, inkoop en calculatie. Bij kleinere ondernemingen vallen de taken met name in je eigen takenpakket. Tijdens de fase van het uitvoeren werk je veelal samen met collega’s op de bouwplaats. Met in het bijzonder de uitvoerder bouw. Als regelaar van het bouwproject werk je niet alleen met collega’s, maar ook met externe partijen zoals leveranciers, onderaannemers en opdrachtgevers.

 

Hoe een werkvoorbereider worden?

Wil je een werkvoorbereider worden, dan moet je voldoen aan een aantal eisen. Belangrijk is dat je beschikt over een afgeronde HBO opleiding richting Technische Bedrijfskunde of Bouwkunde. Ook kan een afgeronde MBO bouw opleiding voldoende zijn om een werkvoorbereider te worden. Je hebt namelijk veel kennis nodig van het bouwproces. Je moet in staat zijn om werktekeningen te maken of tekeningen van de tekenkamer te kunnen lezen. Met een goede opleiding kun je sneller doorgroeien en kun je verantwoordelijk worden voor complexere en grotere bouwprojecten.

 

Wat voor eigenschappen moet je hebben als werkvoorbereider?

Qua competenties is het belangrijk dat je beschikt over een analytisch vermogen en dat je goede communicatieve vaardigheden hebt. Ook dien je als werkvoorbereider flexibel te zijn, zodat je je makkelijk kunt aanpassen aan de altijd veranderende omstandigheden. Het kan namelijk voorkomen dat de gewenste aanpak tijdens werken in de bouw niet tot het gewenste resultaat leidt en dat er vandaar bijgestuurd dient te worden. Andere belangrijke competenties van een werkvoorbereider zijn zelfstandigheid, stressbestendigheid, planmatigheid, financieel inzicht en kwaliteitsgerichtheid.