Data migratie klinkt wat ingewikkeld, maar het is simpel gezegd gewoon het verhuizen van computersystemen. Het overzetten van een compleet computersysteem kan ingewikkeld zijn, maar data migratie maakt daar een eind aan. Wanneer je gaat verhuizen, wil je natuurlijk dat alles netjes over verhuisd wordt. Je wilt geen schade aan je spullen, of dat je ze kwijtraakt. Bij het verhuizen van computersystemen is dat net zo. Het gaat vaak op grote schaal, en er komt heel veel bij kijken door de grote aantallen informatie die op de systemen staan. Via dit proces gaat dat dus een stuk georganiseerder en ook niet geheel onbelangrijk: veiliger. 

Hoe werkt data migratie

Het heeft enige voorbereiding en aandacht nodig, want er moet nauwkeurig gewerkt worden om het proces goed te laten verlopen. Er moet gekeken worden of alle systemen up to date zijn, of er kosten moeten worden bespaard of dat er wellicht andere doelen zijn. De gegevens in het computersysteem moeten worden overgezet naar een nieuw systeem, daarom moeten alle gegevens geïdentificeerd worden. Wat voor type gegevens zijn het, wat zijn de bronnen en wat is de hoeveelheid aan gegevens die overgezet moeten worden? Dit zijn allemaal vragen die beantwoord moeten worden voordat de migratie van start kan. Soms is het nodig dat gegevens opgeschoond moeten worden. Het kan zijn dat ze verouderd zijn of er dubbel op staan, dit is natuurlijk zonde om mee te moeten nemen naar een volgend systeem. Het ruimt lekker op en zorgt voor een frisse start in het nieuwe systeem. Sommige bestanden zullen misschien niet mee kunnen naar het nieuwe systeem. Dan is het noodzakelijk dat de gegevens in andere formaten gezet worden. Als dit allemaal is geregeld, is het tijd voor uitgebreide testen die zullen uitzoeken of de data migratie zonder problemen zal verlopen. Na de uiteindelijke migratie zullen er nog tests uitgevoerd worden waaruit zal blijken of de verhuizing goed gegaan is. Er worden ook altijd back-ups gemaakt voor het geval er iets verkeerd gaat. 

De voordelen

Het heeft veel voordelen om je gegevens via data migratie over te zetten. Jouw data is natuurlijk erg belangrijk en mag niet verloren gaan in een rommelige verhuizing. Het fijne aan data migratie is dat je over gaat naar een nieuw systeem dat beter presteert. De verwerkingssnelheid zal sneller zijn, net zoals de toegankelijkheid, overzichtelijkheid en de responstijden. Gebruikers van het systeem zullen sneller toegang hebben tot de benodigde informatie. De gegevens waar je over beschikt moeten veilig bewaard kunnen blijven, dit is vaak ook een reden waarom de verhuizing plaatsvindt. In de nieuwe systemen zit vaak een beveiliging die beschikt over moderne beveiligingsprotocollen. Nog een voordeel is dat je door de verhuizing de mogelijkheid hebt om de bezem door de gegevens te halen, en het ven flink op te schonen!