Niet alleen is het heel vervelend, maar is het ook heel kostbaar als er achteraf wordt opgemerkt dat er de verkeerde bouwfolie is gebruikt voor een bouwproject. Maak je gebruik van de verkeerde bouwfolie, dan kunnen er vochtproblemen ontstaan en dat is uiteraard iets wat je altijd wilt vermijden. Om dit soort problemen te voorkomen een aantal van de meest gebruikte soorten bouwfolie en de daarbij horende functie uitgelicht.

 

Dampwerende folie

Dampwerende bouwfolie wordt aan de binnenkant, de warme zijde, aangebracht aan de constructie en achter het isolerende materiaal. Doel van dampwerende folie is te voorkomen dat warme lucht van de binnenkant en koude lucht van de buitenkant in contact komen met elkaar en daardoor schade kan ontstaan door condensvorming. Dit soort bouwfolie zie je heel veel bij allerlei soorten projecten en zijn onmisbaar bij bouwtoepassingen met een hoge luchtvochtigheid. Je kunt dan denken aan sauna’s, zwembaden en badkamers.

 

Dampremmende folie

Dampremmende bouwfolie wordt aan de binnenkant, de warme zijde, aangebracht tussen het isolatiemateriaal en de afwerking. Dit type bouwfolie zorgt ervoor dat vochtige, warme lucht van de constructie zelf of binnenuit de isolatie dringt en daarin gaat condenseren. Het voorkomt dat het isolerende materiaal en constructies door rot en schimmel kunnen worden aangetast. Dit type bouwfolie is onmisbaar bij bouwprojecten waar veel gebruikgemaakt wordt van damp open isolatiemateriaal, zoals EPS, glaswol en steenwol.

 

Damp-open folie

Damp-open folie wordt aangebracht aan de buitenkant, de koude zijde, tussen het isolatiemateriaal en de bedekking. Dit type bouwfolie heeft een aantal doelen. Zo voorkomt het dat vocht van buiten naar binnen kan komen en vocht van binnen naar buiten kan gaan. Damp-open bouwfolie is heel geschikt voor bouwprojecten met de focus op luchtdicht bouwen en huizen waarbij de isolatiewaarde verhoogd dient te worden.

 

Damp-dichte folie

Damp-dichte folie wordt aangebracht aan de binnenkant, de warme zijde, van een gevel- of dakconstructie. Deze bouwfolie heeft als doel voorkomen dat vocht in de constructie of het isolatiemateriaal kan gaan dringen. Zeer geschikt voor de duurzame bouw.