Als we nagaan hoeveel tijd je spendeert in de keuken… Dat is niet nogal wat! Wel zo fijn als je dan in een ruimte bent die er stijlvol en handig ontwerpen bij staat toch? Het kan zijn dat de kookgelegenheid niet meer functioneert, of dat je gewoon toe bent aan een nieuwe inrichting. De uitstraling heeft grote invloed op de rest van het huis, vooral wanneer je er regelmatig te vinden bent. Het bereiden van heerlijke maaltijden, gezellige avonden aan de keukentafel of wellicht werkend aan de tafel, je bent er vaker dan je denkt. Maar welke stijl wil je voor de nieuwe keuken, welk ontwerp en hoe richt je de ruimte in? Je lees hier enkele tips!

Stijlvolle ontwerpen 

Er moet voor iedereen een passende stijl zijn, daarom zijn er ontzettend veel ontwerpen gemaakt. Gelukkig zijn ze onder te verdelen in sub categorieën, hier heb je een aantal stijlvolle keuken ontwerpen! 

  • De traditionele stijl. Je kent het wel, de tijdloze en klassieke uitziende ruimtes. Gedetailleerd houtwerk, sierlijke ornamenten gecombineerd met een elegante afwerking, je ziet het nog steeds in veel huishoudens terug. Het is geïnspireerd door de 18e en 19e eeuw, en heeft een warm en gastvrije uitstraling. 
  • De landelijke stijl. Niet alleen te vinden in de achterhoek, maar ook in het westen van het land! De landelijke stijl heeft een warme en gezellige uitstraling die samen met natuurlijke materialen een nostalgische sfeer creëert. 
  • Het Scandinavische ontwerp is rustiger. Je zal geen onnodige elementen in de ruimte tegenkomen. De eenvoudige, minimalistische maar functionele ontwerpen met lichte kleuren zorgen voor een open en luchtige ruimte. 
  • De moderne keuken is een erg populaire keuze. Net als de Scandinavische stijl is het minimalistisch, rustig en neutraal. Je vindt er strakke lijnen met een eigentijdse uitstraling. Het wordt ontworpen met materiaal zoals glas, metaal en hoogglans afwerkingen. 
  • De industriële ontwerpen zijn ook erg populair. De robuuste, stoere stijl is ontworpen met fabrieksstoelen in gedachten. Beton, baksteen en metaal zijn materialen die hier gebruikt worden, en zorgen voor een ruwe afwerking met industriële accenten.

Functionele indeling

Iets wat je niet kan missen in de keuken is opbergruimte. Aan opbergruimte heb je nooit genoeg! Zorg er daarom voor dat je kiest voor een ontwerp waarbij je genoeg ruimte overhoudt om spullen in op te bergen, zodat het niet overal los in de ruimte komt te staan. Gebruik alle ruimte die je hebt, en maak gebruik van slimme opbergoplossingen. Vergeet daarbij niet in de hoogte te denken, voor bijvoorbeeld keukengerei dat je niet dagelijks gebruikt! Denk ook aan waar je de apparaten gaat plaatsen. Plaats de afwasmachine bijvoorbeeld dicht bij de gootsteen, zodat je niet ver met de vieze vaat hoeft!